Skip to main content
Sökmotoroptimering, SEO

Vad är SEO och varför ska man sökmotoroptimera sin hemsida?

Det korta svaret är att man ska optimera sin webbplats för att komma högre upp i sökmotorernas sökresultat och samtidigt har man förhoppningsvis gjort sin hemsida mer relevant för sina besökare. Här kan du läsa mer om SEO (sökmotoroptimering), vad detta innebär och varför man ska lägga lite extra tid eller budget på att optimera sin webbplats.

SEO eller sökmotoroptimering kommer från engelskans Search Engine Optimization och går kortfattat ut på att man ska optimera sin webbplats för att komma högre upp i sökmotorernas sökresultat. SEO är med andra ord viktigt för att nå fler besökare och således förhoppningsvis fler kunder, det vill säga optimera för organisk tillväxt. Sökmotorer som exempelvis Google uppdaterar och förfinar ständigt sina algoritmer och det är viktigt att förstå Googles vision och uppdragsbeskrivning för att förstå vad man framförallt ska satsa på när det kommer till att optimera sin webbplats. Sammanfattat kan man beskriva det som att Googles uppgift är att leda sina kunder till så relevanta webbplatser som möjligt utifrån de sökord eller söktermer som besökaren skriver in. Därför är det alltid väldigt bra att skriva så relevant och informativt innehåll som möjligt på sin webbplats.

Varför ska man optimera sin webbplats med hjälp av SEO?

Varför är det då bra att sökmotoroptimera sin hemsida och vad kan detta ge långsiktigt? Det förenklade svaret är för att hamna högre upp i sökresultaten på till exempel Google. Det säger sig självt att hamnar man på plats 5 så får man många fler besökare än om man kommer på plats 25. Sökmotoroptimering blir allt viktigare för både små och stora företag eftersom många nya kunder idag kommer via just sökmotorer som Google eller Bing. För att få fler besökare till sin webbplats behöver man därför göra den så relevant, användarvänlig och snabb som möjligt. På liknande sätt som att man förbättrar andra processer inom ett företag kan det vara klokt att även optimera sin hemsida regelbundet. Det finns ”on-page” SEO och ”off-page” SEO och som det låter innebär det optimering på sin egna webbplats samt hur man optimerar sin webbplats utifrån genom exempelvis länkar. Nedan går vi igenom lite tips som man själv kan göra för att sökmotoroptimera sin hemsida.

Två mobiler ligger på ett bord och har Googles webbsida öppen.

Vi hjälper dig att nå fler besökare genom att optimera din webbplats och komma högre upp i sökresultaten.

Kontakta oss

Sökmotoroptimering (SEO): Din nyckel till synlighet online

Känns det som att din hemsida är förlorad i den oändliga cyberrymden? Då kan det vara dags att ta en titt på SEO, den magiska trollformeln som kan lyfta din hemsida till nya höjder av synlighet online och locka trafik till din hemsida som aldrig förr.

Varför är SEO så viktigt?

 1. Ökad synlighet: Genom att optimera din hemsida för sökmotorer ökar du dess synlighet på sökresultatsidorna. När din sida rankas högre, är chansen större att den upptäcks av potentiella besökare.
 2. Mer trafik: En högre placering på sökmotorresultaten innebär mer klick och trafik till din hemsida. Ju fler besökare du lockar, desto större är möjligheten till konverteringar och försäljning.
 3. Bättre användarupplevelse: SEO handlar inte bara om att locka sökmotorer, utan också om att ge en bra användarupplevelse. Genom att optimera för hastighet, mobila enheter och användarvänlighet kan du öka chansen att besökare stannar och utforskar din hemsida.
 4. Bygger förtroende och auktoritet: En väloptimerad hemsida ger ett intryck av auktoritet och tillförlitlighet. När besökare ser din hemsida högt rankad bland sökresultaten, ökar deras förtroende för ditt varumärke och dina tjänster.
 5. Konkurrensfördel: I dagens digitala värld är konkurrensen stenhård. Genom att investera i SEO kan du skilja dig från konkurrenterna och ta täten i din bransch.
 6. Kostnadseffektiv marknadsföring: Jämfört med traditionell marknadsföring kan SEO vara en kostnadseffektiv metod för att locka kvalificerad trafik till din hemsida. Med rätt strategi kan du nå en målgrupp som redan letar efter det du erbjuder, vilket ökar chansen för konverteringar.

Sammanfattning: SEO är inte bara ett trendigt buzzword; det är en avgörande del av framgångsrik digital marknadsföring. Genom att optimera din hemsida för sökmotorer kan du öka synligheten, locka trafik och bygga ditt varumärkes auktoritet online. Så varför vänta? Ta tag i din SEO-strategi idag och låt din hemsida lysa upp det digitala landskapet!

Skicka oss ett meddelande

Är du intresserad av våra SEO tjänster och kanske har någon fråga kring er nuvarande hemsida och vad vi kan göra för att optimera den? Eller kanske du funderar på att bygga en ny hemsida i WordPress och vill ha prisuppgift?

Oavsett vilken fråga du har eller vad du önskar hjälp med så är du alltid välkommen att kontakta oss. Skicka oss ett meddelande så hör vi av oss till dig så snart som möjligt.

  Vad kan man göra själv för att optimera sin hemsida?

  Skriv relevant innehåll på hemsidan

  Det finns flera lite enklare saker som man kan göra själv för att sökoptimera sin hemsida och där man inte behöver vara WordPress, SEO eller IT-expert för att komma igång. Nummer ett skulle vi säga är att skriva riktigt bra och relevant innehåll för dina besökare. Vad är det dom vill veta mer om? Hur förklarar du det på bästa sätt? Sidorna behöver ha bra och tydliga rubriker och texten bör vara lättläst och informativ. Det är också viktigt att ta med relevanta nyckelord eller sökord i rubriker och text. Det här steget med relevanta nyckelord är lite svårare men det finns bra verktyg att använda som till exempel Google Trender eller Googles Sökordsplanerare.

  Webbsidorna bör även ha en bra struktur i form av rubrikerna och detta kan vara lite svårare att få till om man inte är van vid att använda WordPress. Men detta hjälper vi er gärna med. En annan sak som är oerhört viktig när det kommer till texten och innehåller på hemsidan är att det är unikt, det vill säga kopiera inte text från andra webbplatser. Detta ser sökmotorernas algoritmer och du får istället en negativ ranking på din hemsida vilket alltså ger motsatt effekt mot det vi vill uppnå med optimeringen.

  Länkar och sociala medier

  När du skrivit relevant, intressant och informativt innehåll behöver du få ut detta till andra webbplatser. Ju fler webbplatser som länkar till dina sidor eller din webbplats desto bättre ranking hos sökmotorerna. Viktigt dock att inte ”spamma ut” länkar här och var utan ta istället kontakt med andra företag som du kan ha ett utbyte med och fråga ifall dom inte kan länka till ditt företags webbplats. Leverantörer, tillverkare, partners m.fl. kan alla vara bra kandidater till att utbyta länkar med. Andra bra tips som man själv kan göra är att ha ett nyhetsflöde på hemsidan, starta en YouTube kanal samt registrera sitt företag på Facebook och LinkedIn till exempel. Sedan skriver du relevanta artiklar och innehåll samt länkar till lämplig sida på din webbplats. Allt detta sammantaget, utfört på rätt sätt, gör så att din hemsida får större trovärdighet och kommer således att premieras i sökresultaten.

  Det här är bara några tips på vad man kan göra själv för att optimera sin hemsida. Det finns många fler saker men har man inget intresse eller tid att göra detta själv så hjälper vi er gärna! Kontakta oss om ni önskar mer information eller vill att vi tittar på just er hemsida och ser vad vi kan göra för att förbättra den avseende SEO och optimering.

  Close Menu

  Om oss

  Vi är en personlig webbbyrå specialiserad på att ta fram nya hemsidor i WordPress. Vi har lång erfarenhet av att skapa framgångsrika lösningar tillsammans med våra kunder och ser varje projekt som unikt.